The making of ...

Voordat een kraal gemaakt is, komt er nogal wat om de hoek kijken. 
    
Zo is er minimaal nodig: glasstaven, mandrellen, divers handgereedschap, gasbrander (eventueel met zuurstofconcentrator voor een hetere vlam), glasoven, didymium veiligheidsbril, afzuiginstallatie en last but not least een flinke dosis enthousiasme, creativiteit, doorzettingsvermogen en een vaste hand.    

panorama4.jpg

De glasstaaf wordt langzaam maar zeker zodanig verhit dat deze zacht wordt en om een rvs staaf, een zgn. mandrel, gedraaid kan worden. De mandrel is vooraf in losmiddel gedoopt zodat naderhand de kraal er makkelijk af gehaald kan worden.

 

making01.jpg

making02.jpg

making13.jpgmaking18.jpg      

19.jpg

   

Nadat een mooie basiskraal is gemaakt kan het decoratiefeest beginnen: dots,streepjes, 
luchtbellen, frit (glassplinters), zilverfolie, bloemetjes erin of erop. Je kunt het zo gek niet opnoemen. Heerlijk om van alles en nog wat uit te proberen.         

Zodra het glas uit de vlam gehaald wordt, begint het stollingsproces al. Het is dan ook van belang om tijdens het branden de kraal op dusdanige manier bij of in de vlam te houden zodat het glas bewerkt kan worden.
Nadat de kraal klaar is, moet deze op verantwoorde manier afkoelen. Vooral niet te snel want dan barst ie. Het afkoelen kan op twee manieren:
-in een pot met granulaat of Japanse bubbles of
-in een zgn. annealing oven.5oven.jpg

Al onze glaskralen zijn anneald in deze speciale glasoven. Annealen houdt in dat de kralen in de oven langzaam tot 526 graden Celsius verhit worden om daarna onder bepaalde condities weer af te koelen. Dit gebeurt om stress, opgebouwd tijdens het branden, weer uit het glas te halen. Zo wordt spontane glasbreuk voorkomen.
Dit betekent echter niet dat wanneer een kraal op een hard oppervlakte valt, deze niet stuk kan gaan! Het is en blijft tenslotte glas.  

 

 

 

 

                                    

 

© 2009 - 2024 Westwood Creations | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel